Teoston kulttuurisäätiön tehtävänä on luovan säveltaiteen ja sen toimintaedellytysten edistäminen ja tavoitteena kasvattaa kotimaisen luovan säveltaiteen arvoa.
Teoston kulttuurisäätiö pyrkii kasvattamaan kotimaisen luovan säveltaiteen ammattimaista kärkeä runsaslukuisemmaksi ja monimuotoisemmaksi sekä auttamaan teoksia saavuttamaan yleisönsä – myös kansainvälisesti. Teoston kulttuurisäätiö on perustettu keväällä 2024 joulukuussa 2023 tehdyn Teoston ylimääräisen jäsenkokouksen päätökseen pohjautuen.
Teoston kulttuurisäätiö myöntää joulukuussa 2024 ensimmäisessä pilottihaussa 6 000 euron apurahoja musiikintekijöille ja säveltäjille taiteelliseen työskentelyyn ja taiteellisen toiminnan kuluihin.
Kuka voi hakea ja saada tukea
Teoston kulttuurisäätiön henkilökohtainen apuraha on tarkoitettu uransa vakiinnuttaneelle ja pitkäjänteisesti sekä ammattimaisesti toimivalle säveltäjälle, sanoittajalle ja sovittajalle tai näyttämömusiikkiteoksen libretistille.
Hakijan tulee olla Suomen kansalainen tai Suomessa vakituisesti asuva yksityishenkilö.
Miten apurahoja haetaan
Henkilökohtaisia apurahoja haetaan Klaavi.fi -järjestelmän kautta joko Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston tai Musiikintekijöiden rahaston kautta. Musiikintekijöiden rahastosta tuet kohdennetaan ensisijaisesti kevyen musiikin tekijöille ja Sibelius-rahastosta nykytaidemusiikin säveltäjille.
Apurahojen hakeminen ja käyttö
Apurahojen hakuaika on 4.-25.11.2024 klo 23.59.
Myönnetyt apurahat päättää Teoston kulttuurisäätiön hallitus Musiikintekijöiden rahaston sekä Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston toimikuntien esityksestä joulukuun aikana.
Apurahan saajille ilmoitetaan apurahan myöntämisestä sähköpostitse 31.12.2024 mennessä. Kaikkien apurahansaajien nimet julkaistaan.
Apuraha tulee käyttää vuoden 2025 aikana.
Muiden apurahojen vaikutus Teoston kulttuurisäätiön apurahoihin
Mikäli hakijalle on myönnetty kokovuotinen työskentelyapuraha vuodelle 2025, hakija ei voi hakea samalle ajankohdalle toista työskentelyapurahaa. Hakija voi kuitenkin hakea kohdeapurahaa taiteellisen työn kuluihin, esimerkiksi hankintoihin tai projektiin.
Hakemusten arvioinnin kriteerit ja apurahan suuruus
Apurahojen myöntökriteereinä ovat ammattimaisuus sekä toiminnan suunnitelmallisuus. Hakemuksen suunnitelmassa on hyvä tuoda esille oma ammatillinen visio sekä mitä apurahalla on tarkoitus tehdä ja millaista vaikutusta tekijä tavoittelee. Tavoite voi olla taiteellinen, teosten ja tekijän esillepääsyyn liittyvä tai muuten tekijän uraa tai ammattitaitoa edistävä toiminta.
Rahoitus myönnetään taiteelliseen työhön ja/tai siihen liittyviin hankintoihin tai ostopalveluihin, jotka edistävät tekijän uraa. Kyseessä voi siis olla työskentelyapuraha (joka voi sisältää kuluja) tai kohdeapuraha kuluihin.
Käyttötarkoitus voi olla esimerkiksi luova taiteellinen työskentely, siihen liittyvät laite- tai ohjelmistohankinnat, matkat (myös residenssivuokrat ja -matkat sekä omaan ammatilliseen kehittymiseen liittyvät matkat), demoäänitteen tai hakijan järjestämän esityksen muusikkopalkkiot, viestintä- ja markkinointikulut, ammattitaitoa kehittävään koulutukseen osallistuminen tai studiovuokra.
HUOM! Apurahaa ei myönnetä hakijan omaan tai oman kokoonpanon tavanomaiseen esiintymis- tai kiertuetoimintaan tai äänitteiden julkaisukuluihin.
Apurahan suuruus on 6 000 euroa.
Tuen maksaminen ja selvitys apurahan käytöstä
Apurahojen maksatusohjeet tulee päätöskirjeen mukana. Apurahan saajan tulee tehdä selvitys apurahan käytöstä vuoden 2025 loppuun mennessä.
Apurahojen verollisuus
Teoston kulttuurisäätiö ilmoittaa apurahat verohallinnolle ja tavoittelee niiden täyttävän tuloverolain 82 §:n määrittelemät kriteerit, jolloin apurahaa ei veroteta tiettyyn vuotuiseen euromäärään asti. Jos apuraha tulkittaisiin saajalleen verotettavaksi tuloksi, veroista vastaa apurahan saaja. Lisätietoa verohallinnosta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot/ansiotulot/apurahat/
Teoston kulttuurisäätiön tietosuojalauseke
https://klaavi.fi/teoston-kulttuurisaation-tietosuojaseloste.pdf
Tiedustelut
Musiikintekijöiden rahaston esittelijä Riitta Huttunen: rahasto@musiikintekijat.fi, 050 355 1036. Tiedustelut ensisijaisesti iltaisin klo 16-20 välisenä aikana.
Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston osalta asianhoitaja Vappu Verronen: vappu.verronen@composers.fi, 040 500 5905. Puhelinajat: ma 18.11. ja pe 22.11. 2024. Molempina päivinä klo 12-14.
Teoston kulttuurisäätiö järjesti hakuinfon 11.11.2024. Täältä löydät linkin tallenteeseen sekä kysymyksiä ja vastauksia -osion:
https://www.teosto.fi/teoston-kulttuurisaation-ensimmaiset-tuet-haettavana/